Toine van Suske

Vorige maand overleed Tony Geys, in Eksel beter gekend als Toine van Suske. Tony Geys is waarschijnlijk de enige Ekselaar die van zingen zijn beroep heeft kunnen maken. Ik ken alleszins geen andere.

De jeugd zal Toine niet kennen, maar alle Ekselse 50-plussers kunnen ‘Bianca’ meezingen en –jodelen. Ik ben nog lang geen 50, maar was wel stamgast bij Eduard, waar ‘Bianca’ op B9 op de jukebox stond. In de late uurtjes werd dit nummer steevast gedraaid, soms verschillende keren na elkaar!

Voor hij zich toelegde op zijn zangcarrière, was Toine onderwijzer in de jongensschool. Hij leerde zijn kinderen vooral zingen, de rest was bijzaak.

Zijn carrière floreerde in de tijd dat de televisie nog maar 2 posten had; Brussel en Frans-Brussel. De liedjeswedstrijd ‘Ontdek de Ster’ met Tony Corsari, won hij 3 keer op rij. Zijn liedjes waren enorm populair bij het grote publiek, omdat ze over heel herkenbare, simpele dingen gaan. ‘De pastoor zijn koe’,  ‘Zijde gij nog kwaad’, ‘In de hemel is geen bier’ en een herwerking van Will Tura: ‘Ik ben zo gelukkig zonder jou’ zijn slechts enkele titels. Je vindt heel wat liedjes terug op YouTube.

Vorig jaar verscheen Dirk Neyens’ muziekencyclopedie ‘Van Geys tot Goossens’, waarin de Hechtel-Ekselse muziekgeschiedenis gedetailleerd beschreven wordt, te beginnen bij Tony Geys. Het boek is nog te verkrijgen in het gemeentehuis. Een aanrader!

Met Tony Geys verliezen we een Eksels icoon, uit de tijd van bonte avonden en avondvullende programma’s vol van lichtvoetig amusement. Vandaag huilen we ‘bittere traanjas’ voor Toine van Suske!

Jochim
08/26/2021

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!