Columns – D’n Meester

Niet de plannen, maar de dromen

Wanneer de krokussen in bloei komen, de ergste winterkoude achter de rug lijkt te zijn en de bomen langzaam beginnen te botten, gebeurt er iets onverklaarbaars: sommigen hijsen zich in de gekste outfits. Ze boeken online een mooi hotel of een appartementje, dromen maanden op voorhand van wat hen te wachten staat en kopen uiteindelijk…

Alweer (g)een winnaar

De Kastaars. De Gouden Schoen. De Kristallen Fiets. De Ensors. De MIA’s. De Jamies. De Gouden K’s. Het is maar een beperkte greep uit de overvloed van prijzen en awards die jaarlijks op ons af komen en waar elke zichzelf respecterende landgenoot op kan hopen. Is er überhaupt nog wel iemand in onze omgeving die niet zo’n prijs gewonnen heeft?

Boeie

Soms zijn er van die momenten waarop je voelt dat je een dagje ouder wordt. Ik had het onlangs nog. Nee, ik heb het niet over die keer dat ik meer moeite had dan anders om het juiste been te vinden om vroeg uit bed te stappen.

Soms heb je zo van die dagen.

Soms heb je zo van die dagen waarop alles interessanter lijkt dan datgene wat je zou moeten doen. Je begint vol goede moed – of met frisse tegenzin, dat kan ook – aan het wegwerken van dat lijstje waar met grote letters bovenaan “to do” geschreven staat.

De fractie van een seconde

Ik vraag me de laatste tijd af waarop de term “secondelijm” slaat. Gaat het om de snelheid waarmee je iets – of tegenwoordig ook “iemand” – vastkleeft (pakweg aan een muur of een kunstwerk)? Of gaat het eerder om de snelheid waarmee de actie die gevoerd wordt door de media opgepikt wordt en bijgevolg de wereld rondgaat?

Puzzel voor gevorderden

Het wordt wel eens gezien als de ideale test voor koppels. Ik heb het hierbij niet over een deelname aan Temptation Island. Het gaat me ook niet om het opvoeden van kinderen of het samen zoeken van de lang naar uitgekeken vakantiebestemming…

Ontbinden om te verbinden

Voel ik me nu een brandend vosje, een internetverkenner dat in de nieuwste versie een eigenaardig randje heeft of voel ik me toch eerder een verchroomd internetgebruiker? Ik weet het niet (meer).

Vrede lijkt ver

Op het moment dat in een land niet zo gek ver hier vandaan brute tanks de rustige vrede verstoren, sijpelt het nieuws binnen dat bepaalde voetbalhooligans de eveneens rustige vrede…

Mijn broodje is gebakken

 Heeft u dat ook: eens de eerste zonnestralen door de gordijnen priemen en een eerste lentedag aankondigen begint het te kriebelen? Je wil een lange wandeling maken, je fiets terug van stal halen, de benen scheren of wat dan nog …

Letters worden woorden

Daar stonden ze dan. Dansend op papier zodat ze nog amper uit hun woorden raakten. Als rolluiken die na een zonnige dag nu eens op-, dan weer neergelaten worden banen mijn ogen zich een weg over de bladzijde. Met hernieuwde moed probeerde ik van…

Alstublieft, dankuwel!

Er verscheen een spontane glimlach toen ik de spontane reactie tot mij mocht nemen.  Helaas kon niemand die zien, omdat dat dekselse mondmasker de spontaniteit van mijn reactie wat teniet deed. Ik durfde ook niet anders dan het op te zetten: op de plaats waar ik was zou het niet dragen van een mondmasker een enorme onlogische zet van…

Pijnlijk deugddoend

Terwijl in vele winkelstraten – die nu ongetwijfeld overspoeld worden door koopzieke Nederlanders in lockdown – sfeervolle kerstmuziekjes de gezelligste tijd van het jaar aankondigen, dwalen mijn gedachten af. Stilaan verschijnen de jaaroverzichten: geschreven, getekend, muzikaal, gemonteerd in sport- en actuabeelden.

Hij komt!

Wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, de dauw ’s morgens al iets langer op de velden en tussen de bomen blijft hangen en de maan door de bomen schijnt, begint mijn hart vol verwachting een tikje sneller te slaan. Op een zaterdag ergens midden november leg ik me languit voor de tv. Wat vroeger enkel door de…

Een bijzondere ontmoeting

Het leek wel lente toen ik fier met mijn petekindje op de foto ging, al was het al midden september. Een blijvende herinnering aan een onvergetelijke dag, dacht ik. Ik weet niet of hij hetzelfde dacht, al verrieden zijn guitige ogen dat hij van het moment genoot. Dit keer hadden we geen uitstapje gemaakt naar de dierentuin of een bezoek gebracht…

Een doorstart

Stilaan zijn ze daar terug, de uitnodigingen voor feestjes allerhande. 1 september was dus niet alleen het begin van het schooljaar, maar blijkbaar ook het begin van de doorstart van ons sociaal leven. Het lijkt wel alsof alle huwelijken, verjaardagsfeestjes, fuiven en gewone bijeenkomsten met vrienden en familie moeten ingehaald worden.

Kampioen zijn is plezant!

Wanneer de sportzomer gedaan zal zijn, de zwart-geel-rode vlaggen opgeborgen en de internationale Belgische sportsuccessen weer druk besproken worden in de media, in de winkel, op café of op de werkvloer, wordt het weer tijd voor de dagelijkse herhalingen van FC De Kampioenen. Niemand kijkt ernaar en toch weet iedereen hoe het er aan…

Muziek helpt je door de dag

Een riedeltje, een muziekje, een oorwurm … Niets zo vervelend en tegelijk ook vrolijk. Overvalt het u soms ook? U staat in de winkel, hoort zonder er veel acht op te slaan een lied en merkt dat uren nadien dat datzelfde liedje nog steeds speelt … in uw hoofd welteverstaan.

Zijn ze ons niet vergeten?

Ik moet een jaar of acht geweest zijn, maximum tien. Samen met mijn broers en ouders vierden we Pasen bij ons in de kerk, op amper een steenworp van het ouderlijk nest. Was het door de stress of was het gewoon de gang der natuur die ervoor zorgde dat ik net tijdens hét hoogfeest van het kerkelijk jaar naar het toilet moest?

Doelloos, maar…

Van zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, zijn ze daar. Dan heb ik het niet over mieren die zich vrolijk laten betrappen op het zoeken naar allerlei zoetigheden. Ik verwijs ook niet naar vissers die schijnaar oeverloos zitten turen naar hun dobber in hat water. Natuurlijk heb ik het hier over de vele tientallen mensen – jong en oud – …

Een café zonder bier

Wie wat vertrouwd is met onze Nederlandse taal, kent ongetwijfeld de uitdrukking “een café zonder bier”. Meestal komt ervoor nog iets te staan om de vergelijking compleet te maken. De afgelopen maanden kwam dat horribele café me meermaals voor de geest. Ik maak u even deelgenoot in mijn duistere gedachten.

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 24
14-15 juni
• Aanlevering:
di. 6 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
14-15 juni
• Aanlevering:
di. 6 juni vóór 10u!