Kampioen zijn is plezant!

Wanneer de sportzomer gedaan zal zijn, de zwart-geel-rode vlaggen opgeborgen en de internationale Belgische sportsuccessen weer druk besproken worden in de media, in de winkel, op café of op de werkvloer, wordt het weer tijd voor de dagelijkse herhalingen van FC De Kampioenen. Niemand kijkt ernaar en toch weet iedereen hoe het er aan toegaat in hét supporterslokaal van de geel-groene vriendengroep. En wees nu eerlijk: een zomervakantie zonder deze Vlaamse kampioenenploeg is als Xavier Waeterslaghers zonder bier of Marc Vertonghen zonder Bieke Crucke. 

De zomerse herhalingen van dit iconische programma zijn voor mij het televisioneel hoogtepunt van het jaar! Het is het signaal dat de zorgeloze tijd van nietsdoen, van languit schaamteloos hangen voor de tv en zich vermaken bij het zoveelste misverstand waarbij Carmenneke de klok heeft horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt, is aangebroken. 

Zou het succes van FC De Kampioenen ook iets zeggen over ons – Belgen, Vlamingen en bij uitbreiding Hechtel-Ekselnaren? Ergens schuilt in ieder van ons een voyeuristisch kantje, waarbij we liefst de gaten in een verhaal zélf opvullen zoals dat alleen bij FC De Kampioenen gebeurt. De zomer is voor velen wellicht de ideale gelegenheid om – nu het terug even kan – bij pot en pint verhalen met elkaar uit te wisselen en aan te dikken. Is dat slecht? Verre van! Het creëert verbondenheid. En hebben we niet allemaal ergens een gek kantje in ons, dat wat naïef is en het goede ziet dat in elke mens zit? 

Zo is ook Marcske een heel stuk dichter bij ons dan we zelf misschien voor mogelijk houden. De vakantie is de tijd om dat gekke in ons los te laten op vakantie met het gezin, op weekend met vrienden of op kamp met de jeugdbeweging. Het is ook het stukje dat gelooft in elke mens, vaak met de glimlach. Gelukkig is er ook de rechtvaardige goedheid van een Bieke Crucke, die nadenkt over elke stap die ze zet en daarbij het gemeenschappelijk goed niet uit het oog verliest. Is dat ook een taak die voor ons is weggelegd? 

De zomer is bij uitstek dé tijd om de kampioen in ons naar boven te brengen, want kampioen zijn, is plezant!

D'n Meester
07/15/2021

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!