Columns – Philippe Thijs

De koers was van ons

“Hoe laat is het, meneer?” Ik draaide me om en keek in het rond, even was ik uit het lood geslagen…Ik werd aangekeken door 22 gezichten, wachtend op een antwoord. “Wel jongen,” zei ik rustig, “ik zou het ten eerste fijn vinden als je in het vervolg eerst even je vinger opsteekt…”

De koers was van ons

Zondag 21 april is het dan weer zover. Op die dag wordt de laatste van een reeks mooie wielerklassiekers verreden. Misschien heeft u net zoals mij alle voorjaarsklassiekers van start tot finish gevolgd? Misschien heeft u ingeschakeld bij de laatste paar kilometers? Of misschien zegt het u helemaal niets?

Schoolslag

“Daar is het, papa!” terwijl ze wees naar een gebouw met een lichte blauwe schijn. Met haar zwemtasje rond haar kleine, smalle schoudertjes stapte ze heel trots de kleedkamer binnen. Haar oogjes sprankelden vastberaden…

IJskoude beschuldigingen

“Hoe is dat nu toch mogelijk? Alweer?” Zo begon de discussie op deze koude en mistige dinsdagochtend. Ik wilde eigenlijk gewoon een nieuwe fles melk uit de koelkast nemen toen ik merkte dat mijn sokken steeds kouder en natter aanvoelden.

Combi

“Ik voel mijn benen niet meer”, zei ik tegen mijn kameraden, “en het is nog maar de tweede dag!” Het lijkt maar enkele jaren geleden dat ik met een steekkarretje pils en mijn tent (je weet wel: zo eentje die niet vanzelf opengaat en wél gemakkelijk op te ruimen is) over de groene vlakte marcheerde.

Eet je mee?

“Wat ruikt er hier zo lekker?” Een vaak gestelde vraag in menig huiskamer. Maar ongetwijfeld ook in de omliggende woningen wanneer ik mijn mobiel Provençaals tuinparfum uit het tuinhuis heb gereden… Want ja, het kwik is (eindelijk) al enkele keren boven de 20° geklommen en dan gaat het hart van mijn…

De volgende mag het zeggen

Je kent het wel. Even naar de mensen rondom me heen kijken. Wuivende handjes die aangeven dat ze al geholpen worden. Aarzelend enkele stapjes naar voor om vervolgens mijn briefje luid en duidelijk af te lezen. Heerlijk toch, zo een bestelling bij de frituur. Frieten op vrijdagavond. Het is één van de dingen des levens…

Apero time

Het geluid van de ijsblokjes die rinkelen in de glazen, knallende kurken, sissende kroonkurken, het gepraat, het gelach, gezelligheid troef, … “Tsjing Tsjing! Proost! Schol! Santé! Gezondheid! …” Kortom: De aperitief! Als het gaat om eten en drinken zijn er maar weinig dingen gezelliger dan aperitieven. Sterker nog. Als ik moet kiezen tussen 

A Volonté!

“Hoe zijt gij eigenlijk hier?” Al glimlachend nam ik de bal met nummer 14 en antwoordde ik trots: “Met de auto! Dat hadden jullie niet verwacht hè?” Waarop mijn collega’s collectief met een schaterlach de zaal vulden. Het zit zo, we hadden met een klein groepje collega’s afgesproken om samen iets leuks te gaan doen.

Kerstdiner voor twee

“Dat doe ik nooit meer!” zei ik, met een krop in de keel. Wat was er precies gebeurd? Wel… Voor mij persoonlijk is de periode rond Kerstmis de mooiste periode van het jaar. Niet alleen omdat we (terug)denken aan iedereen die ons dierbaar is.
Niet omdat we lekker eten of mooie cadeaus geven en krijgen…

Galant

Een vrije namiddag… rustig een koffie in de zetel, niks aan het hoofd. Tot plots… “Seg! Ik heb een goed idee!” Als ik dat hoor, dan houd ik mijn hart toch altijd stiekem eventjes vast. Even rustig ademhalen en dan gewoon lief antwoorden: “Zeg het eens, liefste?” Waarop ze zegt: “Als we nu eens naar de Ikea gaan vandaag?”…

Patronen

Afgelopen weekend stond ik weer eens in iemands achtertuin voor een tuinconcert. En los van het feit dat dit altijd heel gezellige bedoeningen zijn brengt het verloop van zo een optreden in dergelijke sfeer ook een aantal patronen met zich mee. Ongetwijfeld zullen deze voor elke lezer op een andere manier in te vullen zijn, maar ze zijn er…

Game, set, match!

Facebook. Ik weet het, niet iedereen zit erop óf is er fan van. Maar het kan toch best amusant zijn. Verjaardagen, nieuwsupdates, discussies lezen onder de artikelen van HBVL, … Om het nog niet te hebben over de “Herinneringen”.  Facebook is namelijk zo vriendelijk om bepaalde momenten die je eigenlijk al halfvergeten was weer…

3, 2, 1,…Nu!

De zee, het strand, de terrasjes op de zeedijk, … Ik ben er verliefd op. Jarenlang was dit als kind mijn vakantie. En nu liep ik daar zelf. Ontzettend veel herinneringen flitsten door mijn hoofd toen ik met mijn vrouw en twee kindjes langs de Noordzee wandelde: Voetballen in het zand, spurtjes trekken naar de zee, …

Haast en spoed

“Hallo! Zou ik u even een vraag mogen stellen?”Links belast met een tas van de H&M en rechts eentje van de Zara. “Nee, sorry!”, antwoordde ik beleefd. “Ik heb het nu even geen tijd!” “Grappig!” antwoordde de jongedame in een geel T-shirt met een knipogende smiley erop…

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!