Combi

“Ik voel mijn benen niet meer”, zei ik tegen mijn kameraden, “en het is nog maar de tweede dag!”

Het lijkt maar enkele jaren geleden dat ik met een steekkarretje pils en mijn tent (je weet wel: zo eentje die niet vanzelf opengaat en wél gemakkelijk op te ruimen is) over de groene vlakte marcheerde. Bruisend van energie, de wereld aan mijn voeten en klaar voor een weekendje boordevol lachen, muziek en plezier.

Maar toen ik deze week op de eerste avond naar de uitgang van de festivalweide wandelde voelde ik me toch behoorlijk wat ouder. Niet dat dit erg is, want ook dit heeft zijn charme.

Wetende dat je niet in een klamme tent moet kruipen om te overnachten maar gewoon een ritje naar huis hebt geregeld. En om na een frisse douche in je eigen bed neer te kunnen ploffen. Zo fris als de douche aanvoelde, zo was ik ook graag de volgende festival dag gestart. Maar dat lijkt precies toch wat moeilijker dan voorheen. Met maar enkele uren slaap op de teller en gewapend met een koud blikje bier stapte ik opnieuw richting festivalweide terwijl enkele jongere festivalgangers al stilaan richting hun tentje wankelden. Ik hoor mezelf nog zeggen: “Allez, dat snap ik niet, dat die oudere mensen nu pas aankomen.”

Welja, nu snap ik dat wel. En weet je? Het is niet eens zo slecht!

Uiteindelijk is de ervaring hetzelfde. Een festival is een uniek gegeven. Een soort van plaats binnen de samenleving waar mensen écht hunzelf kunnen zijn en waar iedereen elkaar respecteert en accepteert. Een plaats waar je vriendelijk lacht wanneer iemand per ongeluk bier over jouw t-shirt knoeit en zich excuseert. En dat mijn energiepeil na de vierde dag helemaal onder 0 zat, dat is zelfs helemaal niet erg.

Op die manier heb je een reden om rustig te luieren in de tuin met een glaasje wijn, de kinderen spelend in het zwembad en heb je inspiratie voor het schrijven van een column.
Ik denk niet dat de jongere versie van mezelf dat had klaargekregen na vier dagen op een festival te zitten. Die was nu wellicht met een laatste blik lauw bier zijn tent aan het opruimen.

Philippe Thijs
08/31/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!