Columns – Dave Cuypers

Eksel Alaaf!

‘Na werken en zwoegen. Na dagtaak en plicht. Heeft Eksel ’t genoegen. Carnaval in zicht.’
Zo luidt het refrein van het Boegezekoeklied. Helaas zullen de zotskappen ook dit jaar opgeborgen blijven. Opnieuw geen zitting, geen kindercarnaval met prinsenverkiezing en geen stoet met afterparty. Spijtig want de carnavalstoet in Eksel: dat is iets speciaals.

Wildschut

Nu te zien op Netflix. Wildschut. Dé filmsensatie van 1985! Zo werd de film destijds aangekondigd. Hierin maakte ondergetekende samen met zijn klasgenoten zijn acteerdebuut. Een glansrol onder de figuranten, zo zagen we het zelf. Met onze eigen Jordy Van Roy in –zo voelden wij het aan- bijna een hoofdrol.

Meesters

Nu het nieuwe schooljaar uit de startblokken is geschoten, kijken we mijmerend terug naar de vakantie. Drie losstaande feiten herinnerden me aan een meester uit de lagere school. Toen ik de vrolijke Brabançonne hoorde op de Olympische Spelen, moest ik plots terugdenken aan het tweede studiejaar waar meester Dierick op de piano speelde.

Het Exels

“Je mag me gerust interviewen over mijn leven in Alaska”, vertelt Anne Braeken aan de telefoon, “maar het gesprek zal in het Eksels of in het Engels moeten verlopen.” Gelukkig is uw dienaar beide wereldtalen machtig en verloopt het gesprek gemoedelijk in ‘t plat Eksels. Zo begon ik vijftien jaar geleden de reportage die ik schreef voor het Belang…

Sushi

Reizen of uit eten gaan kunnen voorlopig niet. Dus halen we de wereld op ons bord. Enkele weken geleden was het experiment ‘Thaise keuken’ aan de beurt. Gerechten met exotische namen als pad krapaw kai en Heng deng moo prijken op de menukaart. “Ah ze hebben er ook sushi”, zegt de jongste. “Ge weet toch wel wat dat is?” vraag ik. “Dat lust…

De val

Tourneé minerale hadden we net overleefd, of daar diende de volgende uitdaging zich alweer aan. The veggie challenge: heel maart geen vlees. Een vegetarisch maaltijd af en toe kan zeker geen kwaad. Maar een hele maand? Ik waagde me aan een vegetarisch gerechtje uit de Libelle. 

Hondenweer

En zo wandelde ik door dat rotweer met onze puppy. “En we zullen er elke dag mee gaan wandelen, papa.” Je weet gewoon dat dat echt niet gaat gebeuren. Je weet dat het niet waar is wat ze beloven. Die eerste drie weken nog wel. Maar dan is er plots toch weer schoolwerk of –toen het nog kon- voetbaltraining, balletles.

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 41
12 - 13 oktober
• Aanlevering:
di. 4 oktober vóór 9u!

AFRIT31
• Uitgave week 41
12 - 13 oktober
• Aanlevering:
di. 4 oktober vóór 9u!