De koers was van ons

Zondag 21 april is het dan weer zover.

Op die dag wordt de laatste van een reeks mooie wielerklassiekers verreden. Misschien heeft u net zoals mij alle voorjaarsklassiekers van start tot finish gevolgd?
Misschien heeft u ingeschakeld bij de laatste paar kilometers? Of misschien zegt het u helemaal niets? Het was alleszins een voorjaar met veel gezichten.

Op Visma Lease a Bike (het team van Wout van Aert) zou geen maat staan. Maar in een gevaarlijke afdaling tijdens Dwars door Vlaanderen raken meerdere renners, waaronder
Wout, betrokken bij een zware val. Een streep door het voorjaar voor de man die alles in het teken had gezet van het winnen van Vlaanderens mooiste en De Hel van het Noorden.

De koers kan hard zijn…

Met voorlopig (nog maar) één monument op zijn naam staan werd Wout van Aert dit voorjaar bijgebeend door De Vlam van Ham, Jasper Philipsen.
Deze sympathieke Limburger
schreef na een sterke sprint Milaan San Remo op zijn palmares en zette zich zo naast Wout Van Aert op het lijstje van renners met één monument.

De koers kan mooi zijn…

Ook even terugblikken naar Parijs-Roubaix. Het iconische monument waarbij heldhaftige renners als ware acrobaten tegen 50km/u over de kasseien dokkeren. Een spektakel van
begin tot einde, met als verdiende winnaar Mathieu Van Der Poel, die overigens een week daarvoor ook De Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef.

De koers kan rechtvaardig zijn…

Maar de editie van 2024 zal in mijn ogen de geschiedenisboeken ingaan als een bewolkte editie. Een editie waarin supporters proberen zichzelf in de geschiedenisboeken te schrijven.
Bier gooien over een renner of zelfs een pet werpen naar de ketting, om deze renner te proberen neer te halen zijn niet-menselijke acties en horen niet thuis in de koers. Bij welke
andere sport kan je jouw helden van zó dichtbij in actie zien? Bij welke andere sport kan je er op voorhand misschien zelfs rustig mee op de foto, of een babbeltje slaan?

Zulk onaanvaardbaar gedrag is een smet op al het moois dat koers te bieden heeft.
Laten we niet afstevenen op een supporterscultuur waar we met afgunst, haat en gevaarlijk gedrag langs de kant van de weg gaan staan…

Dat verdienen de renners niet, niemand.

De koers kan terug van ons zijn…

Philippe Thijs
04/18/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!