Eet je mee?

“Wat ruikt er hier zo lekker?” Een vaak gestelde vraag in menig huiskamer. Maar ongetwijfeld ook in de omliggende woningen wanneer ik mijn mobiel Provençaals tuinparfum uit het tuinhuis heb gereden… Want ja, het kwik is (eindelijk) al enkele keren boven de 20° geklommen en dan gaat het hart van mijn mede-levensgenieters toch vaak al wat sneller slaan.

De barbecue komt weer van stal. (Eentje op houtskool natuurlijk!) Het is ergens toch wel een traditie, een feest, iedere keer opnieuw. Het is iets dat ons verbindt, ons doet lachen, ons doet watertanden en ons laat genieten van de kleine dingen in het leven. En daar draait het eigenlijk toch ook gewoon vaak om.

En het mooie aan zo een namiddag of avondje grillen is dat er zoveel meer bij komt kijken dan enkel bakken en eten.

Te beginnen met het voorbereidende werk: Het kiezen van de juiste kolen, de mooiste stukken vlees, de lekkerste groentjes én de ideale wijn. Het lijkt alsof dat hele proces een moment is waarbij je de dagelijkse sleur even achter je kan laten en jezelf kan onderdompelen in een wereld van smaak en gezelligheid.

Maar ook het grillen zelf, heerlijk toch? Het geluid wanneer je dat stukje vlees op een gloeiendhete rooster legt. Het geeft mij altijd een gevoel van tevredenheid en rust. Zeker wanneer je ondertussen een gezellig babbeltje kan slaan met vrienden of familie die intussen dichterbij zijn komen staan en zich ook steeds meer en meer verheugen op de heerlijke maaltijd die voor ons ligt te garen.

En toch… Het is meer dan lekker eten bereiden. Het is een moment om herinneringen te creëren. Een moment om te lachen met de verhalen en anekdotes die we met elkaar uitwisselen. Het zijn de diepe connecties die ontstaan wanneer we ons rond de tafel verzamelen. En, het zijn de momenten die ons eraan herinneren dat het leven draait om de mensen met wie we het delen.

“Eten jullie graag mee? Dan gooi ik de barbecue wel even aan!”

Een eenvoudige vraag die ongetwijfeld beantwoord wordt met warmte en gezelligheid. Geniet van de kostbare momenten die ontstaan rond de grill, want het zijn die momenten die ons bijblijven van een zomer die ongetwijfeld weer voorbij zal vliegen.

Philippe Thijs
05/24/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!