Het grote kinderfeest

Zo ergens midden september zag ik het al: naast de maan die door de bomen scheen, zag ik de eerste tekenen van het Grote Kinderfeest. Dat ándere grote kinderfeest – de eerste schooldag – lag dan amper twee weken achter ons. Vol verwachting klopte het hart van menig kind om hun nieuwe juf of meester, leraar of lerares te leren kennen … en natuurlijk om hun dankzij sociale media hopelijk niet zo verloren gegane vriendschappen opnieuw real life te maken. Een aantal onder hen had dan misschien wel mogen genieten van een vakantie in Spanje, met de stoomboot zullen ze er toch niet heen gegaan zijn. Wie gaat nu ook met de stoomboot naar Spanje?!

Terwijl ik me dat bedenk, kom er niet onderuit: terwijl menig zestigplusser gaat overwinteren in het zonnige Zuiden, doet de oeroude goedheilig man elk jaar de omgekeerde beweging. Ergens in de herfst scheept hij in naar onze contreien, vergezeld door Pieten in allerlei kleuren en met elk hun eigen taakje. Wie krijgt het ook in zijn gedachten om vrijwillig voor onze koude winter te kiezen? Ook al zijn onze winters niet meer wat ze geweest zijn, de Sint kiest er toch voor om al midden september zijn komst aan te kondigen. Staat deze kindervriend er, ondanks zijn geur van heiligheid, wel eens bij stil dat kinderen dán al verwachten dat hun schoentje gevuld wordt met al dat Spaans lekkers? Staat hij er bij stil dat kinderen vanaf dan beginnen piekeren wat ze op hun verlanglijstje moeten schrijven of kleven? Staat hij er überhaupt bij stil dat zijn grote vriend/concurrent/concullega* (schrappen wat niet past) zijn agenda dan ook moet aanpassen, zodat kinderen zich door hem niet vergeten zouden voelen?

En zo kondigt de traditionele tijd van speelse gezelligheid en omarmende warmte zich weer aan: met een veel te vroege Sint en een kerstman die – met bijhorende versiering – dan ook maar vlugvlug de winkelrekken vult. Een tijd ook van liedjes en projecten voor de Warmste Week. Laten we deze warmste weken eens niet in de tijd beperken, zodat het elke dag een beetje Sinterklaas is voor álle kinderen en jongeren, zodat het elke dag een speelse gezelligheid en omarmende warmte wordt voor elke mens die in het donker leeft.

D'n Meester
11/30/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 11
13 - 14 maart
• Aanlevering:
di. 5 maart vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 12
20 - 21 maart
• Aanlevering:
di. 12 maart vóór 10u!