Cijfers zeggen niet alles

Ik moet toegeven: ik ben iemand van de cijfertjes, uitdagingen en voornemens. Als die drie dan nog eens samenkomen, wordt het helemaal goed! Sinds iets meer dan een jaar beschik ik over een smartwatch. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daar niet alle mogelijke apps mee kan bedienen.

Dat zou ik ook niet willen. Wat ik wél kan, is meldingen van mijn smartphone op mijn al even smart horloge laten toekomen. Het doet me vaststellen dat ik daardoor minder snel mijn gsm vastneem als ik een melding voel binnenkomen. (Wat betreft dat voelen: ik beschik niet over bovennatuurlijke of telepathische gaven. Het gaat wel degelijk over een getril.) Een simpele blik op mijn horloge doet me dan beslissen of het de moeite is daarvoor die telefoon uit mijn broekzak te halen of van mijn bureau te nemen en die te ontgrendelen.

Maar … Er is inderdaad een maar.

Onderaan de display van mijn horloge staat hoeveel stappen ik die dag al gezet heb. Velen zweren bij de tienduizend stappen per dag. Om een of andere reden is dat het doel geworden van iedereen die zichzelf een beetje serieus neemt. Het is bovendien zelfs ook al gemeengoed geworden: “Even wandelen, want ik moet aan mijn stappen geraken!” of “Hebt ge uw stappen al gehaald?” Ik heb me dit jaar het voornemen gemaakt om elke dag tienduizend stappen te zetten. Als u even de eerste zin van deze bijdrage terugleest, zal u merken dat de cijfertjes, de uitdaging én het voornemen samenkomen in dit ene doel voor het jaar.

Het jaar is bijna halfweg en jawel … ik heb al élke dag mijn doelstelling behaald. Of het een prestatie is? Dat denk ik niet: er zijn ongetwijfeld veel mensen die beroepshalve en zonder stappenteller aan die tienduizend stappen komen. Helaas zijn er ook mensen die omwille van ziekte of andere omstandigheden er zelfs nog niet van durven dromen de helft ervan te stappen. Moeten die mensen dan meewarig bekeken worden? Hoegenaamd niet! Ik kan alleen maar hopen dat ook zij voor wie een sportieve doelstelling op dit moment eventjes onhaalbaar is, zich toch een voornemen kunnen maken waarmee ze fier kunnen zijn op zichzelf. De uitdaging bestaat er in zo’n voornemen te vinden … al dan niet ondersteund met cijfertjes!

D'n Meester
07/03/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!