Gezellig

Hoe ik er toe kwam, weet ik helaas niet meer. Misschien was het een gevolg van een vreemde kronkel genaamd “associatief denken”. Wat doet een mens al niet wanneer hij nog maar eens de loopschoenen aantrekt om een training af te werken? Elke keer doe ik dat met de vrolijke Qmuziekjes van “Het foute uur” op mijn mp-3-machien (nee, ik weiger mijn gsm mee te nemen als ik aan het lopen ben en houd het oldschool bij een eenvoudige mp3-speler mét radiofunctie). 

Op geregelde tijdstippen brengen de presentatoren dan een verkeersoverzicht. Afhankelijk van de drukte van het verkeer meldt men dan de plaatsen waar men langer dan vijf of tien of zelfs twintig minuten in de file staat. U kent het wel, niet alleen van op de radio, maar ongetwijfeld ook van zelf eens in die file te staan. 

En als er één iets is dat ik niet begrijp, dan is het wel file! Elke keer als ik ook maar iets van vertraging onderweg tegenkom, laat ik me vangen door die schijnbaar niet te beantwoorden vraag: “Hoe kan het toch dat – als er geen ongeval gebeurd is, geen werken zijn of geen koe op de weg loopt – mensen er niet in slagen eenzelfde snelheid aan te houden? Met andere woorden, hoe ontstaat file?”  Terwijl ik me het antwoord op die vraag probeer voor te stellen, is er niets dat een inwendige strijd kan verhinderen. Dan lijk ik even op een waterkoker (sorry, associatief denken zeker?) waarvan het water stilaan begint op te borrelen alvorens tot een uitbarsting te leiden. Het vreemde is dat ik dat niet heb als ik passagier ben: dan ben ik de rust zelve en kan ik enkel zeggen: “Och ja, het is zo. We maken er het beste van.”  

Maar dat leidt ons allemaal te ver. 

Terwijl ik dus voor de zoveelste keer te horen kreeg over file op de Brusselse Ring of aan de Oosterweelwerken in Antwerpen of – jawel – zelfs aan de werken in Houthalen, dacht ik terug aan Frank Dingenen. De jongere lezer bedenkt zich wellicht: “Oei, de meester begint weer!” En dat is niet eens zo verkeerd gedacht, want inderdaad: Frank is de meester van “Meester, hij begint weer!” Ik zocht het zonet even op: ruim dertig jaar geleden maakte hij, samen met De Welriekende Dreefjes, de ietwat folkloristische hit “Samen in de file”. U moet het maar even opzoeken op het internet om te weten in welke tijd ik opgegroeid ben. Wel, als er één iets is wat ik absoluut níet onder die noemer “gezellig” zou vatten, dan is het wel file. Misschien moet ik dit nummer wel eens opzetten en beluisteren terwijl ik in zo’n file zit. Wie weet zorgt het voor wat rust … of net niet?!

D'n Meester
04/04/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!