Rode wouw verstuurt sms’jes

Enkele weken geleden brachten dierenvrienden een gewonde roofvogel bij ons binnen uit Tongeren. Het bleek om een rode wouw te gaan die amper nog kon vliegen. De vogel werd in het Natuurhulpcentrum door onze dierenartsen uitvoerig onderzocht. De RX-foto’s toonden gelukkig geen breuken en ze konden enkel vaststellen dat de vogel mager was en het verenkleed helemaal nat was. Het advies luidde: enkele dagen ter observatie houden op de afdeling intensieve zorgen…

De rode wouw werd in de watten gelegd en een kleine week later verhuisde de vogel naar een vliegkooi waar hij verder revalideerde en werd klaargestoomd voor een leven in de vrije natuur.

Omdat rode wouwen zeldzamere vogels zijn, werd besloten hem verder te blijven volgen met een zogenaamde GPS-tracker. Dit is een rugzakje met een zonnepaneeltje dat elke dag de locatie doorstuurt naar een online platform. Zo konden we vaststellen dat de vogel, vrijgelaten in Tongeren, er onmiddellijk vandoor ging en op twee dagen tijd naar Dijon in Frankrijk vloog. Daar bleef hij enkele dagen waarna er terug noordwaarts werd gevlogen. Ondertussen is de vogel, na zijn uitstapje naar Frankrijk, terug in Limburg. De gegevens die we via de zender ontvangen worden eveneens gedeeld met roofvogelonderzoekers. Op die manier dragen we bij aan wetenschappelijk onderzoek en kunnen we onze vogel nog een tijdje volgen.

Sil Janssen
06/01/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!