Een slang in je tuin

Onlangs kregen we in het Natuurhulpcentrum een oproep uit de Genkse wijk Nieuwe Kempen. Daar had een buurtbewoner die rustig van de zon zat te genieten in zijn tuin, de schrik van zijn leven ervaren.

In zijn ooghoek zag hij iets wit over zijn gazon kruipen. Toen de man keek, zag hij een slang van ruim 60cm door de tuin kronkelen.

Uit paniek belde hij het Natuurhulpcentrum waarop we onmiddellijk een medewerker op pad stuurden om het reptiel te vangen. In onze streken komen er wel degelijk slangen in het wild voor, maar die zijn nooit wit van kleur. We wisten dus zeker dat het om een exotisch exemplaar zou gaan. De man in kwestie was er ondertussen wel in geslaagd de slang onder een doos te vangen. Slangen zijn koudbloedige dieren die bij warme zomerdagen extra actief zijn en aangezien het die dag 25 graden was, hoopten we dat het dier niet zou ontsnappen uit de doos. Gelukkig was de slang nog aanwezig toen onze slangenvanger van dienst ter plaatse kwam en kon het ‘serpent’ gevangen worden. We gebruiken hiervoor een speciale slangenhaak waarmee je een slang vanop veilige afstand kan hanteren.

Op het eerste zicht leek het om een albino rattenslang te gaan, maar nader opzoekwerk leverde op dat het om een Amerikaanse stierslang ging. De albino stierslang verblijft momenteel nog op de reptielenafdeling van het Natuurhulpcentrum. Het is niet duidelijk hoe het dier in de Genkse tuin terecht is gekomen. Vermoedelijk werd de slang als huisdier gehouden en is het ontsnapt, maar het is ook perfect mogelijk dat de slang gedumpt is omdat de eigenaar op vakantie vertrok…

Sil Janssen
08/10/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!