Lepelaars en blauwalg.

Het is heet, droog en tropisch warm geweest afgelopen weken. En dat heeft helaas ook grote gevolgen voor onze natuur. Planten en dieren snakken naar water en als het weinige water dat er is dan ook nog ‘vergiftigd’ is, heeft dat serieuze gevolgen.

Zo kampen een aantal Limburgse natuurgebieden met een blauwalgbesmetting. Anders dan de naam doet vermoeden gaat het hier niet over algen, maar over bacteriën die zich explosief voortplanten bij opgewarmd, zuurstofloos en voedingsrijk water. Die bacteriën zorgen niet alleen voor een typische groen-blauwe schijn op het water, maar wanneer ze vervolgens afsterven, ontstaan er giftige stoffen. Watervogels die dit gif binnen krijgen worden ziek, verlammen en sterven.

In natuurgebied De Luysen/Mariahof moesten we zo twee dagen op rij blauwalgslachtoffers gaan redden. Helaas waren er veel dode watervogels te betreuren, maar enkele lepelaars waren wel nog in leven. Die werden met de grootste zorg opgevangen op onze afdeling intensieve zorgen. Drie exemplaren wisten uiteindelijk hun blauwalgvergiftiging te overwinnen en revalideerden in onze buitenverblijven. Toen ze voldoende aangesterkt waren, gingen we op zoek naar een geschikte vrijlatingslocatie.

Als we de vogels hier in Limburg zouden vrijlaten, vlogen ze waarschijnlijk direct terug naar hetzelfde natuurgebied en werden ze mogelijk opnieuw slachtoffer van de blauwalgen. Daarom werd beslist om de vogels in de buurt van Kieldrecht vrij te laten. Daar broeden soortgenoten en is er voldoende voedsel en vers water voorhanden. ‘Onze’ lepelaars zullen waarschijnlijk in het najaar met hun soortgenoten naar het zuiden trekken om daar te overwinteren. In het voorjaar gaat dan ieder zijn eigen weg en komen de Limburgse lepelaars terug naar onze mooie natuur om er te broeden… hopelijk zonder blauwalgen in de buurt.

Sil Janssen
09/08/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!