Nonnetjes vrij laten

Enkele maanden geleden werden er door de natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos bij een handelaar een aantal illegale vogels aangetroffen. De vogels werden in beslag genomen en overgebracht naar ons Natuurhulpcentrum. Toen de inspecteurs hun transportboxen openden, zagen we dat er ook nonnetjes bij waren. Deze eendensoort broedt langs rivieren en meren in de boreale bossen van het hoge noorden. Leuk detail: ze maken hun nest in boomholtes (oude holen van de zwarte specht). Hun jongen komen uit het ei en springen onmiddellijk naar beneden waarna ze naar het water rennen. Daar beginnen ze gelijk met het duiken naar voedsel: visjes, kreeftjes, schelpdieren, insecten,… Toch erg slim van deze eend om veilig in een boomholte te broeden. De pasgeboren nonnetjes zijn zo pluizig en licht, dat ze zich niet verwonden wanneer ze uit de boom springen.

De twee exemplaren die wij opvingen, een mannetje en een vrouwtje, waren gelukkig niet ziek of gewond. Wat de illegale handelaar echter wel gedaan had, was het knippen van de vleugels. Er wordt dan als het ware een gat gemaakt in hun vleugels door het wegknippen van de belangrijkste veren. Op die manier konden de nonnetjes niet ontsnappen. Gelukkig is dit slechts een kwestie van tijd en worden de afgeknipte veren langzaam maar zeker vervangen door nieuwe. Na een verblijf van 5 maanden in het Natuurhulpcentrum, waren de nonnetjes weer helemaal klaar voor een leven in de vrije natuur.

Om ze vrij te laten hoefden we echter niet naar het hoge noorden te reizen. Nonnetjes kan je in de wintermaanden ook bij ons in Limburg waarnemen. Je maakt het meeste kans op de grindplassen langs de Maasvallei. Vooral de mannetjes moet je gewoon gezien hebben. het zijn echte blikvangers. Ze zijn prachtig, ondanks hun eenvoud. Ze bestaan maar uit 2 kleuren: zwart en wit. Wie komende eindejaarsperiode tussen het feesten en eten door ook wat nood heeft aan beweging, kan dus langs de Maas op zoek gaan naar onze vrijgelaten nonnetjes… Veel succes en prettige eindejaarsfeesten.

Sil Janssen
12/20/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!