Sadistische tuigen

Eén van de opmerkelijkste patiënten die we deze maand binnenkregen was een havik die met zijn teen vastzat in een klem. Het waren medewerkers van Landschap vzw die tijdens een  wandeling in een
landbouwgebied op de grens tussen Oudsbergen en Peer, in de verte iets zagen fladderen over de grond.

Toen ze nieuwsgierig dichterbij kwamen, merkten ze dat het een roofvogel was met een klem aan zijn poten. De vogel kon nog een klein stukje vliegen, maar gelukkig wisten de dappere dierenvrienden de vogel toch te vangen. Het bleek om een volwassen havik te gaan, een prachtig dier! Er werd onmiddellijk contact opgenomen met het Natuurhulpcentrum en er werd meteen een ploeg ter plaatse gestuurd. Er werd besloten de klem te verwijderen en toen werd de werkelijke schade pas duidelijk. 

De klem had een lelijke wonde veroorzaakt aan de achterteen van de havik. Die achterteen is voorzien van een erg lange nagel waarmee de havik zijn prooi doodt. In het Natuurhulpcentrum werd de vogel door onze dierenartsen nagekeken en verzorgd. De eerste dagen werd de wonde 3 maal daags gespoeld en ontsmet. Gelukkig bleek de pees nog intact waardoor de kans op genezing al wat groter wordt. Op moment van schrijven verblijft de roofvogel nog steeds op onze afdeling intensieve zorgen. Met een beetje geluk verhuist hij binnenkort naar een revalidatie vliegkooi en kan hij op die manier zijn achterteen trainen en versterken. Toch blijven we met een kwaad en wrang gevoel zitten. Wie gebruikt er in hemelsnaam nog klemmen? 

Een klem is niet selectief, wat wil zeggen dat eender welk dier (egel, eekhoorn, hond, kat,…) of zelfs een kind er het slachtoffer van kan worden. Klemmen zijn bij wet verboden. De Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos heeft een PV opgesteld en onderzoekt de zaak.

Dries
Natuurhulpcentrum vzw

Sil Janssen
01/19/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!