Apero Time

Het geluid van de ijsblokjes die rinkelen in de glazen, knallende kurken, sissende kroonkurken, het gepraat, het gelach, gezelligheid troef, … “Tsjing Tsjing! Proost! Schol! Santé! Gezondheid! …” Kortom: De aperitief! 

Als het gaat om eten en drinken zijn er maar weinig dingen gezelliger dan aperitieven. Sterker nog. Als ik moet kiezen tussen een aperitief of een dessert sla ik met veel plezier het toetje af. Het is gewoon de perfecte manier om jezelf en je gasten te verwennen met lekkere hapjes en drankjes voordat je aan tafel gaat. 

Maar het is meer dan dat. Het is een moment om te ontspannen, te genieten van het gezelschap van vrienden en even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Een goed glas bubbels of een heerlijke koele Gin-Tonic en even de tijd nemen om naar elkaars verhalen te luisteren. 

“Hoe was jouw week?” of “Wat heb je gedaan in de klas?” Het zijn de vragen die hier elke vrijdag mee geserveerd worden met een portie olijven, truffelsalami, kaasblokjes en parmaham met meloen. Het is een gewoonte die we hebben aangehouden sinds het uitbreken van Corona en is daarmee wellicht één van de weinige mooie dingen die de pandemie met zich mee bracht.  

Maar vrijdag is dus aperitiefjes-dag. En zelfs de dochter weet maar al te goed dat ze dan kan vragen achter een kommetje “sjipsj” of “kokkommer” (zoals zij het zo schattig zegt). Een rustig moment en gezellig onderonsje vooraleer we starten aan het altijd druk ingepalmde weekend. Het weer wordt stilaan mooier. De dagen worden steeds langer en dus zal de aperitief er zeker niet minder gezellig op worden.  

Onlangs sprak ik nog iemand die zei: “Aperitieven doen wij alleen maar op een feest.” Wel, ik raad iedereen aan om één keer per week je eigen kleine feestje te maken en te genieten van een goed glas, met een goede babbel en fijn gezelschap. 

Schol! 

Philippe Thijs
03/24/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!