Traditie

Roet Piet, Zwarte Piet, Sinterklaas, Queen Nikholah, een hoop gedoe in het begin van de zalige maand december. Toch? Zalig? December? De feestmand bij
uitstek, de maand waarin iedereen verandert in een mega glimmende kerstbal… Zodra de Sint samen met al zijn (of haar) Pieten weer met die mega grote boot naar Spanje is vertrokken sleur ik een gigantische kerstboom het huis in. De geur van de boom trekt meteen de traditie met zich mee binnen. Wij zetten de mooiste boom!

Christmas, the most beautiful time of the year!

Of toch voor velen… Want blijkbaar staat voor sommigen Kerst gelijk aan stress. De kerstboom zetten betekent een huis vol naalden, pakjes zoeken, oma straks niet vergeten op te pikken voor het diner,… OK, ik geef toe, het is niet evident om weer iedereen gelukkig rond de kersttafel te krijgen, maar ‘t is traditie. En bij die traditie hoort voor mij één amuseke… Namelijk, de buurvrouw van bij mijn ouderlijk huis. Zo lang ik me kan herinneren is die vrouw niet gewoon een beetje gestresseerd, maar totally overstressed en komt ze (ook traditioneel) haar beklag doen over manlief die weigert een echte boom te gaan halen. Want zij moet moet die dan nog versieren… en onze boom is toch altijd zo mooi… en haar huis staat nog overhoop… en bij ons zijn de pakjes er al… en zij heeft er nog geen! Ze kon het niet meer aan “volgend jaar overkomt het me niet meer.” En ik moet zeggen ze heeft de koe bij de hoorns gevat. Vorig jaar heeft ze na de Kerst een echte ‘kunst’boom gekocht. Dus dan denk je alles chill voor Kerst 2023. OK weg met tradities, maar ook voor haar geen stress en geen gezeur meer bij mijn ouders. Maar, helaas, ook dit jaar stond ze weer op de stoep. Ze was zelfs goed op tijd, maar moet je toch wel weten… bij het ophalen van de kerstboom uit de kelder is manlief gevallen. Ze moesten zelfs met hem naar de spoed, enfin hun dochter, want de buurvrouw heeft geen rijbewijs. Diagnose : gebroken voet! En hij moest nog mee met de auto voor al die cadeautjes!

Het onderstel en de onderste takken waren al gezet voor het voorval, de ballen staken nog in de doos.
Maar de traditie werd gerespecteerd en ook hun
kerstboom zal intussen wel staan, en misschien niet zo mooi als die van ons, zal die ook wel versierd zijn.

Traditioneel zal ze ook wel alle pakjes hebben kunnen bemachtigen en waarschijnlijk was ze net als ieder jaar toch nog tijdig klaar voor Kerstmis. Dus ook voor haar weer een fijne Kerst. Welliswaar met een ‘kleinere’ boom, maar die lelijke boom kan ook
een kerstboom zijn… en bovenal,
de traditie bleef overeind en dat is om te koesteren!

Stef Foret
12/20/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!