Ravenrescue

Begin maart bracht de Dierenambulance van Midden-Limburg (Nederland) een raaf binnen. De vogel vloog niet en kon zo opgeraapt worden.

Raven doen het de laatste jaren steeds beter in Vlaanderen en Nederland. De soort is bij ons vele jaren uitgestorven geweest, maar via herintroductieprojecten in het buitenland heeft de populatie zich ook naar onze streken uitgebreid.

Elk jaar leent het Natuurhulpcentrum zijn boomklimmer uit aan de ravenwerkgroep Vlaanderen zodat de jongen in het nest geringd en gekleurringd kunnen worden. Op die manier kan men de verspreiding van de soort in kaart brengen.

De raaf uit Nederland werd door onze dierenarts uitvoerig onderzocht. De vogel was mager, maar er konden verder geen breuken of andere verwondingen worden vastgesteld. Na enkele dagen op onze afdeling intensieve  zorgen, mocht de raaf verhuizen naar een vliegkooi. Daar konden onze dierenverzorgers vaststellen dat de vogel maar niet wilde vliegen. Hij huppelt vlotjes door de kooi en vliegt korte, lage stukjes, maar niet meer dan dat. Mogelijks wordt dit veroorzaakt door een spierletsel, maar dat is erg moeilijk vast te stellen.

Daarom werd beslist om dagelijks kine-oefeningen te doen met de raaf. Zo proberen we zijn spieren en gewrichten los te werken. De behandeling heeft zijn vruchten afgeworpen en de vogel vliegt nu al vlotjes door de kooi. Eind deze week zal de vogel van een wetenschappelijke ring voorzien worden en kan hij terug vrij op de vindplaats in de buurt van Weert.

Sil Janssen
05/02/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!