Heb jij het al gelezen of gezien? De politie heeft nieuwe kleuren gekregen. Blauw blijft, maar nu met fluogeel in plaats van oranjefluo. Voor mij persoonlijk is en blijft fluo fluo, of het nu geel of oranje is. Maar voor de veiligheid en zichtbaarheid veranderden ze van kleur.
Dat moet jouw vrouw eens vertellen:
– “Schatteke, ik heb een nieuw kleedje gekocht: geel in plaats van oranje.” – “Hoezo?” – “Wel, dat is veiliger.”
Tja, vrouwenlogica? Nog zoiets. Vrouwen kijken naar de kleur van het kleed, mannen kijken naar de kleur van de korting. Maar bon. Los van de kleur: de politie valt op. Er is niet alleen meer blauw op straat, ook in de media. ‘Politie Kempenland rekent vier oplichters in’, verkeersacties, controles op patserbakken, het innen van boetes… We lezen nogal veel over hun heldaden. Wat hebben ze daar gegeten? De politie arresteert en de politie charmeert. Een gevonden trouwring, een schattig verloren gelopen hondje, een huissleutel die men kwijt is… Je kan het allemaal komen afhalen op hun wijkkantoor.
De politie is trouwens compleet uitgerust: ze hebben niet alleen een straffe Facebookpaginabeheerder, maar ook een droneteam, een cyberteam, een eigen dierenpolitie… Zeg nu zelf, daarmee kan je naar de oorlog. Zeker met zo’n politiehond: dat jaagt een mens nog meer angst aan dan een boze vrouw. Tip trouwens voor de politie: laat de moeder van een gezochte gangster eens meezoeken naar haar zoon. Met een deegrol in plaats van pistool en met een spreekwoordelijke veeg uit de pan zal zijn moeder voor meer schuldbesef zorgen dan een straf met uitstel in beroep en dankzij een dikke advocaat.
Wat is er nog inbegrepen in de uitrusting van een agent? Een notitieboekje om parkeerboetes te schrijven is in Hechtel-Eksel niet nodig: je kan hier gratis parkeren. Een echte agent doet zijn ronde natuurlijk ook met de fiets.
En zo blijkt hij meer en meer een soort van postbode: met de fiets op de baan, in de bres voor onze inwoners. Agenten en postbodes: samen zorgen ze in Hechtel-Eksel voor warmte en verbinding, gaan ze op de koffie bij oude dames en pakken ze dieven.
Ode aan de politie én de post: zij houden dagelijks ‘vakantietoezicht’ in de wijk, zelfs als je thuis of werken bent. Je zou voor minder ’t Grafiekje in je bus willen. Geen brief of pakje is voor postbodes te veel. Zien we de facteur binnenkort ook in het fluogeel?