Vroege lente!

Ik weet wel dat de lente pas op 21 maart begint, maar door de opwarming van de aarde is alles wat vroeger dan normaal. En dat merken we hier in het Natuurhulpcentrum ook.

De jonge haasjes en eekhoorntjes zijn elk jaar bij de eerste zoogdiertjes die geboren worden, maar dit jaar waren ze er heel erg vroeg bij. En zoals elk jaar werden er ook nu weer jonge haasjes opgeraapt door mensen die het goed bedoelen. Een jong haasje ligt gewoon in een klein kuiltje in het gras. Moeder haas komt slechts heel af en toe langs om haar jong met superstevige melk te voeden. Dankzij deze stevige melk en door het feit dat ze geboren worden met haartjes kunnen ze perfect tegen de koude. Afblijven is dus de boodschap!

En verder is het nu het moment om nestkastjes in je tuin te hangen. Goed voor de vogels maar zeker ook goed voor de mensen. Vijftien jaar geleden reeds maakten we publiciteit om meer nestkastjes te hangen om zo de processierupsen te laten bestrijden. Sinds vorig jaar beginnen de overheden dat ook in te zien. Meer mezen = minder vervelende insecten. En voor wie geen nestkastje heeft… hier in het Natuurhulpcentrum verkopen we mezenkastjes tegen 10 euro per stuk.

Dus : wat hebben we geleerd vandaag? Jonge haasjes niet aanraken… Nestkastjes wél 🙂

Sil Janssen
03/10/2021

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!