’t Is maar een spelletje…

Er zijn zo van de goedbedoelde uitspraken die het alleen maar erger maken. “Ach, er zijn nog genoeg vissen in de zee” nadat de liefde van je leven het heeft uitgemaakt, “Ai, dat kan pijn doen” wanneer je keihard met je hoofd tegen de punt van het keukenkastje hebt gestoten en “t Is maar een spelletje” wanneer Racing Genk net verloren heeft tegen de voorlaatste in de stand.

Voor mij is die voetbalmatch ook echt maar een spelletje. Winnen is tof maar verliezen is geen drama. Voor mijn jongste zoon is een verliesmatch van Genk een drama. Ik heb me trouwens al vaak afgevraagd of de voetbalbond beseft hoeveel slapeloze nachten ze op hun geweten hebben door een wedstrijd te laten plaatsvinden om 20u45.

Ook wanneer ik gezelschapspelletjes speel met de kinderen heerst er een ietwat competitieve sfeer. Mijn jongste zoon zaagt me de oren van de kop om spelletjes te spelen, maar oh wee wanneer hij niet kan winnen. Ondertussen heeft hij geleerd zijn tranen te bedwingen, maar van het ‘gezelschap’ bij die spelletjes schiet er het eerstvolgende half uur weinig over.

Je hebt ouders die zeggen dat hun kind moet leren verliezen en die weigeren zich in te houden of minder hard hun best te doen. Maar als ik de paniek in de ogen van mijn kind zie, wanneer hij uitgeteld heeft dat ik met mijn worp zijn pionnetje dat vlak voor de finish staat van het bord kan kegelen, dan durf ik wel eens zeggen dat ik toch niet zo heel goed gegooid had.

Is dat pedagogisch verantwoord? Waarschijnlijk niet. Leren ze daarmee met verlies omgaan? Waarschijnlijk ook niet. Maar het is maar een spelletje. En spelletjes moeten leuk zijn, voor iedereen. In het leven kom je nog tal van teleurstellingen tegen, waarmee je moet omgaan. En soms zijn gezelschapspelletjes hier niet één van.

Uiteraard laat ik mijn zoon niet elk spelletje winnen, want dan is het plezier er voor beiden af. Hij wordt er trouwens steeds beter in en ik moet steeds vaker ook echt fameus mijn best doen. Maar af en toe laat ik die +4 kaart nog even zitten tot we van richting zijn veranderd. Dan kan ik zo mijn broer keihard laten rapen!

En wat Racing Genk betreft, zorg gewoon dat je in play-off 1 zit. Voor ieders bestwil.

Mama van twee
03/30/2021

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 18
2 - 3 mei
• Aanlevering:
di. 23 april vóór 10u!