Eten met een lepel…

Sinds enkele weken verblijft er een lepelaar in ons opvangcentrum. De vogel werd door onze medewerkers gevangen in een natuurgebiedje in Hasselt. Daar werd regelmatig een groepje van deze majestueuze vogels gespot.

Lepelaars zijn een mooi voorbeeld van evolutie. Ze hebben in de loop der geschiedenis een heel speciale bek ontwikkeld. De lepelvormige lange bek gebruiken ze om in water te ‘zeven’ naar voedsel zoals visjes, kreeftjes, garnalen en waterinsecten.  Ze kunnen hierdoor heel snel en efficiënt voedsel zoeken.

De lepelaar die in ons centrum verblijft was waarschijnlijk ergens tegenaan gevlogen of gebotst. Hij revalideerde van dat trauma op onze afdeling intensieve zorgen en is nu gelukkig aan de beterhand.

Het zijn vogels die erg stressgevoelig zijn en niet gemakkelijk eten in gevangenschap. Je moet hun verblijf echt inrichten zodat de vogel zich thuis voelt. Een ondiepe waterpartij en riet zijn een ‘must’. Binnen enkele dagen zal de lepelaar terug worden vrijgelaten en kan hij  terugkeren naar zijn vertrouwde groep. Terwijl wij hier in België achterblijven met onze grauwe en natte winters vertrekken lepelaars als het kouder wordt naar het zuiden om te overwinteren.

Ze vliegen hiervoor tot in Frankrijk, Spanje of zelfs West-Afrika en dat, in tegenstelling tot onze vliegreizen, zonder noemenswaardige CO2 uitstoot. 🙂

Sil Janssen
12/02/2021

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!