Roze pelikaan

Regelmatig worden er in onze streken vogels gespot die hier eigenlijk van nature niet voorkomen. Meestal gaat het om dieren die ontsnappen uit gevangenschap. Sommige soorten is helaas geen lang leven in vrijheid gegund. Ze kunnen niet overleven in ons klimaat of vinden geen geschikt voedsel. Soorten die hier wel overleven, kunnen soms maanden rondzwerven.

Zo werd er al sinds november een roze pelikaan gespot in de buurt van Eupen.  Daarna volgden er waarnemingen uit Spa, Valkenburg aan de geul, Geleen en Meerssen. Verschillende organisaties,waaronder ook wij, kregen melding van ongeruste wandelaars of vissers. Er werd gevreesd dat de vogel in de problemen zou komen en verzwakken.

Niemand slaagde er echter in de vogel te pakken te krijgen. Op 16 december rukte de Dierenambulance Limburg Zuid (NL) uit om de vogel te vangen op het parkwater van Meerssen, helaas zonder resultaat.

Niet veel later slaagde een bewoner erin de vogel te vangen. Het dier werd overgebracht naar het Natuurhulpcentrum voor verzorging.

Er bleek een vishaak in zijn poot te zitten. Deze werd vakkundig verwijderd. Het dier kwam eerst enkele dagen op krachten in een binnenverblijf, maar stelt het ondertussen goed op onze revalidatievijver.

De vogel is niet geringd of gechipt. We kunnen dus geen eigenaar achterhalen en zullen bijgevolg een nieuwe thuis zoeken voor deze prachtige vogel.

Sil Janssen
01/20/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!