Afvalrace

Wie bij het lezen van de titel had gehoopt op een klaagzang over het nieuwe Optimosysteem, komt bedrogen uit. Geen gezeur over de wedloop om al die gekleurde zakken op tijd aan de straat te krijgen. Hiervoor verwijs ik je met veel plezier door naar tal van Facebookgroepen.

Nee, het gaat over de televisie. Er bestaan immers nog mensen die nog echt naar tv kijken. Wel uitgesteld, uiteraard. Er kijkt toch niemand meer naar een programma op het moment dat dit ook uitgezonden wordt? Alleszins, mijn jongste zoon is absoluut gek op tv-programma’s met een afvalrace.

Veel deelnemers beginnen aan het programma, slechts enkelen halen het einde met uiteindelijk een winnaar. “De Mol” was hierbij zijn grote favoriet. Hij kon niet wachten tot het nieuwe seizoen begon. Om dan met zijn schriftje aan het salontafeltje te gaan zitten, pen in de aanslag om hints te noteren. Of neem nu het heerlijke programma “Homo Universalis”, waarin kandidaten zich met elkaar meten in dagdagelijkse opdrachten. De makers hebben zich ongetwijfeld geweldig geamuseerd met het bedenken van de opdrachten.En wij genieten mee.

Wat een afvalrace zo leuk maakt, is dat je een favoriet kan uitkiezen, waarvoor je kan supporteren. Mijn zoon heeft zo een vast stramien om favorieten te kiezen. Doet er iemand mee, die dezelfde naam heeft als hij, dan kan hij niet anders dan hem met stip op één te zetten. Een voetbalsupporter, check. Een man, check.

En zoals een afvalrace het betaamt, moet er op het einde van het programma iemand het spel verlaten. Aangezien mijn jongste zoon nog geen paranormale gaven heeft, en de kans uiterst miniem is dat elke spelletje wordt gewonnen door zijn naamgenoot (of zelfs een man), is het dan ook steeds met veel angst uitkijken naar dit moment van afvallen.

Voor mijn zoon is de afvalronde zenuwslopend en gaat dit gepaard met heel wat emoties. De vreugde wanneer zijn kandidaat naar de volgende aflevering mag, het ontroostbare verdriet dat ‘zijn kandidaat nooit won’. Het is zelfs al zover gekomen dat ik ‘s middags de première van Homo Universalis op sociale media kijk, zodat ik mijn zoon kan voorbereiden op wat er ‘s avonds tijdens Iedereen Beroemd gaat gebeuren. We willen allemaal een rustige tv-avond zonder drama.

Eén jaar gratis. Homo Universalis. The Masked Singer. Hoewel deze laatste onmogelijk tot de categorie afvalrace behoort. Hier bestaat immers geen categorie voor.

En nu supporterde mijn zoon toch wel voor Radijsje zeker!

Mama van twee
02/01/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!