Wildwaterbaan

In het Natuurhulpcentrum rinkelt de telefoon voortdurend: mensen met vragen over wilde dieren, kinderen die een ziek mereltje hebben gevonden of een school die graag een groepsbezoek wil inplannen, onze telefonisten kunnen je er allemaal mee helpen.

Uiteraard komen ook noodoproepen op ons secretariaat terecht. Zo kregen we onlangs een oproep van een wandelaar die in natuurgebied De Maten in Genk een piepjong geitje had aangetroffen. Het diertje werd meegesleurd door het kolkende water van de Stiemerbeek. Op de betreffende plaats ligt de Stiemerbeek erg diep en is hij ingedamd door betonnen wanden. Verschillende hoogteverschillen zorgen bovendien voor erg onrustig water. Het jonge dwerggeitje was in het water gesukkeld en werd meegedreven door de sterke stroming. Op een bepaald moment slaagde het diertje erin om zich vast te klampen aan de oever. Daar lag het minutenlang te hijgen en even later klom het hogerop op een dunne, betonnen balk over het water. De balk stopte halverwege de beek en het geitje lag op het uiterste tipje te rillen van de kou.

Dankzij de aanwijzingen van de wandelaar en een satellietfoto van  Google Maps, slaagde twee van onze medewerkers erin het diertje te vinden. Toen een van hen zich voorzichtig met een schepnet op de balk begaf, dreigde het geitje in het water te springen. Gelukkig was ons schepnet lang genoeg en werd het springende geitje net op tijd onderschept. Het diertje kreeg de naam Oscaar en wacht momenteel op zijn eigenaar in het Natuurhulpcentrum.

Sil Janssen
03/31/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!