Torenvalk terugplaatsen

Afgelopen week kregen we een telefoontje van een ongeruste dierenvriend uit Bilzen. De man had een jonge torenvalk gevonden die nog veel te klein was om al uit te vliegen. Hij wist het nest wel zijn, maar kon de vogel niet terugplaatsen.

Hij had in een grote boom in zijn tuin een nestkast gehangen voor torenvalken. Hij kon het niet meer aanzien dat de torenvalkouders jaar na jaar tevergeefs probeerden om een nest te maken in een oud kraaiennest, maar dit mislukte steeds. Het nest was niet stabiel genoeg. Al enkele jaren broedden er nu succesvol valken in zijn nestkast.

Omdat het gevallen jong niets mankeerde en het altijd beter is dat de natuurlijke ouders hun kids opvoeden, besloten we een van onze boomklimmers ter plaatse te sturen. Die kreeg de opdracht om het torenvalkjong terug te plaatsen in de nestkast bij zijn broers en zussen. De melder was zelf nog dakwerker geweest en had alvast een ladder klaargezet. Die was echter niet hoog genoeg en daarom klauterde onze klimmer verder tot op 15m hoogte. Als kadootje nam hij ook nog enkele stukjes vers vlees mee naar boven. Zo kregen de hongerige jongen alvast wat lekkers en een duwtje in de rug. Hopelijk valt het teruggeplaatste jong niet opnieuw naar beneden. De melder ging ‘zijn’ valken alleszins nauwlettend in de gaten houden…

Sil Janssen
06/30/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!