Kluutjes in de problemen.

De laatste jaren zijn we ons meer en meer aan het specialiseren in het uitbroeden van eitjes van weidevogels.
Weidevogels raken in de problemen omdat de weilanden vaak gemaaid of omgeploegd worden terwijl de vogels er nog met nesten zitten. Afgelopen week moesten we dringend naar Veurne. In een gebied dat enkele weken geleden nog zeer nat was, legde verschillende zeldzame kluuten hun nesten. 

Maar nu, enkele weken later, waren alle plassen opgedroogd en kwamen de eitjes bijna uit. Dat betekende dat er geen plassen met voedsel voor de jonge kluutjes zouden zijn. En vermits de ouders geen voedsel brengen en de jongen niet kunnen vliegen zou dit onherroepelijk de dood van de jongen betekenen. 

Via de mensen van het INBO en enkele natuurvrienden kregen we de vraag om dringende hulp. En zo komt het dat we met 24 eitjes en twee pas uit het ei gekomen kluutjes in onze auto terug naar Opglabbeek reden. De eitjes gingen in onze broedkasten en ondertussen zijn er nog 12 eitjes extra uitgekomen. 

En met de massa’s jonge kievitjes en een reeks grutto’s en wulpen draait onze noodopvang voor eitjes van zeldzame vogels op volle toeren !

Sil Janssen
06/06/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!