Laffe dader

Frustratie is het gevoel dat we overhouden aan de reden waarom een prachtige bruine kiekendief werd binnengebracht in ons centrum eind september. Wandelaars vonden een roofvogel op de grond in een veld te Gingelom. Onze collega’s van Animal Rescue Service gingen de vogel ophalen en brachten hem met spoed naar het Natuurhulpcentrum. Na controle onder het röntgentoestel zagen we enkele hagelbolletjes zitten, geschoten dus. Onze dierenartsen bestudeerden de röntgenfoto’s van de gebroken vleugel en besloten uiteindelijk om voorlopig geen operatie uit te voeren. De breuk kon extern gefixeerd worden.

En wat met de hagelbolletjes die nog in het lichaam zitten? Deze zullen daar blijven zitten en ingekapseld worden door het lichaam. Het verwijderen van de bolletjes zou te risicovol zijn en aangezien er geen vitale organen geraakt zijn, mogen ze blijven zitten. De gebroken vleugel heelde volgens plan maar alsnog volgt er nog een lange revalidatie en zal de vogel zich uiteindelijk moeten bewijzen in onze grote vliegkooien. Hier krijgen de revaliderende vogels voldoende ruimte om conditie op te bouwen en hun stramme gewrichten terug soepel te krijgen.

Hoewel de naam “kiekendief” anders doet vermoeden, eet een kiekendief geen kippen maar wel muizen en kleine zangvogels. De bruine kiekendief is bovendien een zeldzame broedvogel in Vlaanderen en ook nog eens een beschermde diersoort. Erop schieten is dus verboden. Wie achter deze laffe aanval zit, kunnen we enkel maar vermoeden, al is het wel duidelijk dat het iemand moet zijn die met een geweer door de natuur trekt…

Sil Janssen
11/02/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!