Ge ziet ze vliegen.

In Hechtel-Eksel woon je “gezellig in het groen”, zoals zelfs op het welkomstbord aan het begin van de Noord-Zuid staat aangeduid. Met zo’n charmante boodschap wist men mij wel te verleiden… Intussen woon ik een jaar in de ‘groenste gemeente van Vlaanderen’.

Het is hier niet alleen groen, maar ook rustig. Al moet je het gezoem aan de Noord-Zuid, het geschiet met militaire munitie aan de oefenterreinen en vrachtwagens richting de industriezones van Lommel en Pelt er wel bij nemen. Soms hoor je hier ook protesterende boeren, maar die maken om een andere reden lawaai, heb ik mij laten vertellen.

Hechtel-Eksel heeft wel heel wat moois te bezichtigen. Er is zelfs veel sightseeing vanuit de lucht. Wil men een blik vangen van de unieke Stermolen, of van de gerestaureerde Hoksentkapel? Of de achterstand van KFC Eksel op het scorebord aflezen? Men doet er álles aan om dit dierbare grondgebied te bewaken. Speciale gevechtstoestellen houden hier geregeld controle van bovenuit. Anders dan in films zoals Top Gun vliegen ze hier laag en traag: de zone 30 geldt in Hechtel-Eksel blijkbaar ook boven in de wolken. We verwelkomen hier ook oude exemplaren: jaarlijks vliegt de Lancaster over, een gevechtsvliegtuig van in de Tweede Wereldoorlog, dat dus al even oud is en waarvan het hier wonderwel niet neerstort.

Oud en nieuw zijn hier welkom: binnenkort kan je hier de opvolger van de F-16, de F-35, voorbij zien vliegen. Vergis je niet: dit toestel ziet er uit als een UFO, maar is wel degelijk een straaljager. Er hangt hier nog meer in de lucht… Maar de lokale politiezone moet het wel met minder middelen dan Defensie doen, zij gebruiken drones. Om de kleinere bandieten te pakken, zeker?

De uitdrukking ‘ge ziet ze vliegen’ is trouwens regelmatig van toepassing in Hechtel-Eksel. Vliegtuigen, men krijgt er hier niet genoeg van. Tweejaarlijks is er een airshow en nodigt men de strafste internationale piloten uit voor adembenemende stunts over Hechtel-Eksel. Daar kan zelfs de lancering van een nieuwe politieke partij niet tegenop. Of toch? Met een flyer vol ballonnetjes werd deze nieuwe beweging aangekondigd. Luchtballonnen in Hechtel-Eksel, dat hadden we nog niet vermeld. Welke vliegers mogen we in 2024, een jaar met een airshow en verkiezingen, nog verwachten?

In zijn columns vertelt onze nieuwe columnist Wim Hoef over het reilen en zeilen in Hechtel-Eksel.

Wim Hoef
01/25/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!