Als boswachter ben ik geboren

Als boswachter ben ik geboren… Eddy Wally zou zingen ‘als marktkramer ben ik geboren’, maar hij is wel nog niet in Hechtel-Eksel geweest. Wij hebben nogal ferme marktkramers: in Hechtel vind je verse vis, kip aan ‘t spit en soep: meer moet dat niet zijn. Hoewel: soms ga ik naar de markt in Eksel: daar kwam zelfs de paashaas al eens langs. Hazen, wolven, wat nog allemaal: in Hechtel-Eksel voelen de dieren zich thuis.

Ook mensen worden hier goed gesoigneerd: zo kregen onze marktkramers vanuit de gemeente (‘lokaal bestuur’ heet dat hier) een ontbijtje omwille van hun inzet, in weer en wind.

Als boswachter ben ik geboren: toch verkies ik hier onze mooie natuur – zoals Pijnven en In den Brand – boven de parking van De Schans en het marktplein in Eksel. Ik ben niet alleen: ik zie hier geregeld ook militairen marchanderen. Ik weet niet of ze de vijand hier al gevonden hebben, maar ze hebben al zeker onze mooie natuur ontdekt! Qua trainingsgebied kan Hechtel-Eksel dat tellen: jongens, het is hier prachtig vertoeven in onze natuur. Had ik hier maar mijn legerdienst mogen doen…

Defensie zou Hechtel-Eksel wat meer mogen uitspelen om te rekruteren. Het leger zou snel vol zitten. Hun kazerne ligt in Leopoldsburg, maar ze trainen toch vooral (liever) hier. In een idyllische bui mijmer ik over een carrière in het leger: een of meerdere weken weg van de dagelijkse sleur, ‘op missie’, in het beste geval in Hechtel-Eksel: unieke duinen spotten en sluipen in Pijnven. Prachtig toch. Gelukkig hebben we hier ook nog een Finse piste en heuvelachtige velden voor het fysieke werk, want anders zou Defensie hier vooral boswachters kweken. Hechtel-Eksel heeft met Eddy Ulenaers trouwens al een geweldige boswachter: zelfs Zuhal Demir is er zot van. Minister Demir is ook zot van Bosland en sinds kort zijn we een Nationaal Park!

Als boswachter ben ik geboren… Mogen boswachters trouwen? Ik ben nog steeds single. Valentijn lonkt. Als alleenstaande heb ik hier nog geen vrouw gevonden… Misschien binnenkort: ik heb mij laten vertellen dat dancing De Ark heropent… Maar ik hou meer van het groen, de natuur en de rust. Wie weet vind ik de liefde van mijn leven wel, op wandel, in onze mooie bossen. De gemeente van mijn leven heb ik al gevonden: ik heb een groot (groen) hart voor Hechtel-Eksel. En niet alleen voor de gemeente en onze natuur, ook voor onze ondernemers. Voor Valentijn koop ik mijzelf een gemeentelijke geschenkbon!

Wim Hoef
02/06/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!