Hangjongeren

Hangjongeren in Hechtel-Eksel: jawel, ook in onze gemeente doet dit fenomeen zijn intrede. Niet alleen in grootsteden als Lommel en Pelt zijn er jongeren in het straatbeeld te spotten, ook ons eigen Hechtel-Eksel geraakt hiermee bekend. Om de jongeren te verbinden met de buurt, zal de gemeente een jongerenwerker inschakelen. Dat nieuws noteerden journalisten vol ongeloof in de gazet: “Dorp schakelt jeugdwerker in” en “Zelfs Hechtel-Eksel werft jongerenwerker aan”.

Als nieuwe inwoner voel ik me bijna vereerd dat we als klein dorp de grote middelen inschakelen. En dat voor onze jeugd, de toekomst. De jeugd/jongerenwerker, of hoe je het ook noemt – straathoekwerker is blijkbaar nog iets anders – komt er, omdat uit onderzoek blijkt dat de jeugd veerkracht mist na corona. Tegelijk zijn ouderen in de war. In Hechtel-Eksel komen jongeren, tegen de trend in, nog naar buiten en zitten ze niet hele dagen vast aan hun laptop of smartphone. Je zou voor minder, met onze mooie natuur. Toch weet de jeugd nog andere plekken uit te kiezen dan Pijnven en In den Brand. De Albert Heijn is een dik succes onder de schoolgaande jongeren. Een ideale hotspot om voor en na school te hangen, met lekkers in de hand. Af en toe is er een receptie, ontbijt of vier uurtje. Koffiekoeken, energierepen, chips en cola: het gaat vlot binnen!

Ook De Schans is een hotspot geworden. Je vindt er geen patsers met ferme wagens en luide muziek op de parking, maar jongeren te voet en met de fiets rond het gemeenschapscentrum. Je kan er veel van vinden, maar het zijn wel stappers en trappers: te voet of met de fiets maken ze hun verplaatsingen… De jeugd geeft het voorbeeld! Het zouden nog goede ambassadeurs van de campagne “Hechtel-Eksel loopt op wieltjes” zijn. Misschien zitten er ook kandidaten tussen voor in de rubriek “Fietser van de Maand” in HALLO Hechtel-Eksel. Sinds het nieuwe lijnnet is het voor jongeren precies wel moeilijker geworden om de bus naar Hasselt te nemen…

Het Schansplein vervangt meer en meer het Dusartplein. Zou de Bib Kaffee daar voor iets tussen zitten? Hun likeur bij de koffie is inderdaad lékker! Ik heb mij laten informeren dat de chocomelk uit de automaat van het Huis van het Kind ook smaakt en de jeugd zich daar geregeld laat zien. Aan het Hoppinpunt in Hechtel, als ze eens de bus nemen, zullen ze nog iets ontdekken: De Korhaan! In Eksel is er bovendien een bierpunt en doet Eetcafé De Lage Kempen ook mee aan Happen en Trappen. Eten en fietsen: vooral voor ouderen bedoeld, maar een nieuwe generatie staat klaar!

Wim Hoef
03/08/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!