Boegbeeld gezocht

Met de lente, Pasen en zomeruur – meer licht! – kan 2024 écht van start gaan. Een uur langer licht, tevens een herinnering voor juwelier Dries om de klok boven zijn etalage juist te stellen.

Pasen: hebben jullie de paashaas gespot? Of vielen er eitjes te rapen? Met eieren is het altijd oppassen: heel gevoelig materiaal! Chocolade eieren: je weet op voorhand niet wat erin zit, bij M&M’s is dat toch eenvoudiger. Eieren van de kippen: het blijft in mijn frigo soms een gok: zijn ze al gekookt, of niet?

Niet zozeer Pasen viel me op, maar vooral mijn bezoek aan Albert Heijn: er stond aan de ingang zowaar taart als proevertje (enfin, laten we zeggen: de taart had zijn einddatum bijna bereikt). Eten in de supermarkt, het zijn zowaar Colruyt-toestanden. Albert Heijn en Colruyt zijn trouwens vrij recente winkels in Hechtel-Eksel. Op korte tijd kreeg onze gemeente precies een grote aantrekkingskracht, maar waar deed men hier dan vroeger boodschappen? Veel dingen in dit dorp blijven mij nog een mysterie. Wanneer werkt de trajectcontrole in Eksel? Wat zijn de precieze openingsuren van de bakker in Hechtel? Waarom is het fietspad langs het militair domein soms afgesloten?

Een andere vraag: heeft Hechtel-Eksel een uithangbord? Matteo Simoni? Helaas, het Limburg-boegbeeld woont in Antwerpen. Pat Krimson heeft zijn weg hier nu wel naar de draaitafels gevonden, maar woont vooralsnog in Zonhoven. Is Matthias Schoenaerts al in Hechtel-Eksel gespot? Hij kocht een huis in Pelt en kwam in de krant uit de kast als natuurliefhebber. “Wat mij hoop geeft?”, zei hij zowaar filosofisch: “Mijn planten zien groeien. Wat er ook gebeurt, planten blijven groeien. Bloemetjes blijven bloeien. Vogeltjes blijven vliegen. Het is jammer dat wij er als mensheid niet in slagen om daar meer mee verbonden te zijn.”

Mooie woorden die blijven nazinderen, zoals een rimpel op het water van de Begijnenvijvers. Matthias heeft mijn sympathie wel. Eenzaamheid is hem niet onbekend, leerde een interview me. Een knappe gast, met het hart op de juiste plaats, we gunnen hem zijn geluk. Matthias werd al gespot in de Delhaize in Pelt. Die hebben we hier niet meer. Nu maar hopen dat de knappe Hechtel-Ekselse single dames hier in onze gemeente hun boodschappen blijven doen. Wij hebben, naast taart in de Albert Heijn, óók straffe mannen in onze supermarkten. Dames, wat denken jullie van boswachter/meesterverteller Eddy Ulenaers? Hem al eens gespot met winkelkar? Van een boegbeeld gesproken!

Wim Hoef
04/11/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 23
5 - 6 juni
• Aanlevering:
di. 28 mei vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 24
13 - 14 juni
• Aanlevering:
di. 4 juni vóór 10u!