Een onvruchtbare damhertbok

Damherten worden vrij veel gehouden als huisdier. In onze vrije natuur komen die dieren niet voor.

Geregeld krijgen we dan ook damherten die in beslag genomen werden, of dieren die ontsnapten en wij ergens moeten gaan vangen. Damherten een nieuwe thuis geven is niet altijd even eenvoudig. Mensen die dit soort dieren houden willen meestal wel vrouwtjes damherten maar de bokken liever niet, want dan heb je elk jaar jongen. En daar moet je dan ook weer van af geraken.

En zo komt het dat wij hier in het Natuurhulpcentrum enkele damhertbokken hebben waar we geen nieuwe plek voor vinden. Om dit probleem op te lossen hebben onze dierenartsen nu een bok steriel gemaakt door vasectomie. Alles aan deze bok blijft hetzelfde, enkel kan hij zich niet meer voortplanten.

Ik hoop dus dat we nu wel mensen vinden die deze onvruchtbare bok bij hun vrouwelijke damherten willen zetten… De bok zal er blij mee zijn en de vrouwtjes voelen zich ook beter met een stoere bok in de kudde.

En wij krijgen zo weer plaats voor nieuwe sukkelaars !

Sil Janssen
05/21/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!