Das in de penarie

Afgelopen weekend moesten onze medewerkers een spectaculaire redding uitvoeren van een das die in een betonnen schacht was gevallen.

De hele reddingsactie startte met het telefoontje van 2 oplettende tienermeisjes die aan het wandelen waren over een oude spoorwegbrug in Bilzen. Ze hoorden plots een geluid vanuit de grond komen en gingen op zoek naar de herkomst. Ze vonden tussen de beplanting en stenen een diepe schacht waarvan de deksel was ingestort. Toen ze met een lampje in de put schenen, zagen ze een das die zich halverwege op een richel wist vast te houden. Het tweetal besloot onmiddellijk het Natuurhulpcentrum te verwittigen en via videobellen kregen we een duidelijk zicht op de situatie.

We besloten een reddingsteam op pad te sturen en spraken af bij de woning van één van de meldsters. Van daaruit zouden we samen naar de afgelegen spoorwegbrug gaan. Eens ter plaatse werd al snel duidelijk dat het geen gemakkelijke opdracht zou worden. De schacht was ongeveer 8m diep en de das bevond zich op een richel op ongeveer 5m. De put zat bovendien vol met takken en brokstukken waardoor we niet van bovenaf met een lang schepnet konden werken.

Gelukkig had klimmer Dries zijn nodige touwen en musketons bij en kon hij zich laten zakken in de smalle schacht. Stuk voor stuk werden de in de weg zittende takken en boomstammetjes naar boven doorgegeven. Op die manier kon kon hij zich laten zakken tot bij de das. Het bleek om een jong exemplaar te gaan dat met een schepnet in veiligheid kon gebracht worden.

Terwijl klimmer Dries terug naar boven klom, werd het diertje door een dierenverzorger snel onderzocht. De das bleek gezond en had dus geen kwetsuren overgehouden aan zijn avontuur. Even later werd het diertje ter plaatse vrijgelaten. De openliggende schacht werd voorlopig afgedekt en er werd zelfs nog een tweede schacht ontdekt die minstens even gevaarlijk was. De nodige info werd ook doorgegeven aan de bevoegde instanties.

Sil Janssen
07/10/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!