Een damhert op de autostrade

Het Natuurhulpcentrum staat 7 dagen op 7 paraat om wilde dieren in nood te helpen. Omdat het voor ons onmogelijk is om uit te rijden voor elk dier dat wordt aangemeld, vragen we standaard of de vinders het diertje naar ons toe willen brengen. Op die manier sparen we tijd en kunnen we ons concentreren op het verzorgen van de dieren in ons centrum.

Maar soms is een dier te groot of gevaarlijk of is het voor de melder niet mogelijk het zelf te vangen. Zo kregen we eind oktober rond 18u30 een oproep van de snelwegpolitie. In Lummen liep er een hert over de autostrade, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid. Omdat we ’s avonds ’slechts’ met 2 personeelsleden aanwezig zijn en je toch wat mensen nodig hebt om een hert te vangen, werden vrijwilligers en personeelsleden in bijstand geroepen. Het vangteam was 5 personen sterk en reed gepakt en gezakt met netten en met bekwame spoed naar Lummen.

Ter plaatse zagen we in het donker een glimp van het hert, dat een damhertbok bleek te zijn. Damherten komen hier van nature niet voor, het ging dus om een ontsnapt huisdier. Voorzichtig werd er een speciaal net gespannen, medewerkers verstopten zich op strategische plaatsen naast het net. Na een kort overleg met de politie, werd besloten het verkeer op de E 314 even stil te leggen op het moment dat we zouden overgaan tot vangen.

Dankzij de goed voorbereide actie werd het damhert bij de eerste poging gestrikt in onze netten en kon het veilig en wel overgebracht worden naar het Natuurhulpcentrum.  Het wacht nu bij ons op zijn eigenaar. Als die niet opdaagt, zullen we een nieuwe liefhebber ervoor zoeken…

Ons werk steunen? Dat kan door lid te worden op www.natuurhulpcentrum.be

Sil Janssen
11/15/2022

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 11
13 - 14 maart
• Aanlevering:
di. 5 maart vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 12
20 - 21 maart
• Aanlevering:
di. 12 maart vóór 10u!