Dierenleed kent geen grenzen

Een belangrijke slagzin van het Natuurhulpcentrum is ‘Dierenleed kent geen grenzen, wij dus ook niet’. Daarom werkt ons centrum over de landsgrenzen heen met betrouwbare partners die samen met ons proberen zoveel mogelijk dieren in nood een beter leven te bieden. 

Die samenwerking uit zich op verschillende vlakken. Zo reden we half januari in totaal bijna 4.000km om uiteindelijk in Oudsbergen te arriveren met 3 Euraziatische lynxen! De prachtige dieren werden in een illegale privé-dierentuin in Litouwen gehouden. De Litouwse autoriteiten namen de dieren in beslag, maar een echt opvangcentrum zoals het onze, kennen ze daar niet. Daarom werden de lynxen tijdelijk ondergebracht in de Lithuanian Zoo in Kaunas, maar daar konden ze echt niet langer blijven. Wij hadden gelukkig nog ruimte in onze quarantaine en besloten de dieren een betere toekomst te bieden.

Maar het hoeft niet altijd over dieren te gaan. Ook op vlak van kennis en ervaring werken we binnen Europa samen. Zo mochten we eind januari een Kroatische delegatie van de “Zoološki vrt Osijek” verwelkomen in het Natuurhulpcentrum. Dit is een dierentuin waaraan een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren is verbonden. Hun opvangcentrum gaat helemaal vernieuwd worden en daarom kwamen ze naar België om bij te leren over de do’s en don’ts in de opvang, verzorging, revalidatie en vrijlating van roofvogels en carnivoren. Onze lesgevers en dierenartsen gaven onze Kroatische collega’s drie dagen lang tekst en uitleg: hoe breng je jonge roofvogels groot? Hoe bereid je dassen het best voor op een vrijlating? Hoe werkt onze muizenkwekerij? Hoe hanteer je een das? Hoe behandel je de zware wondes bij vossen die in een strop terechtkwamen,…

Zoals we vaak aangeven, is samenwerking met collega’s in binnen- en buitenland van levensbelang. Enkel op die manier kunnen dieren in nood op een juiste manier geholpen worden…

Sil Janssen
02/08/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 32
7 - 8 augustus
• Aanlevering:
di. 30 juli vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 33
14 - 15 augustus
• Aanlevering:
di. 6 augustus vóór 10u!