Tamme vogels met lange veters

Met de regelmaat van de klok worden er in het Natuurhulpcentrum tamme valkeniersvogels binnengebracht. Valkeniersvogels die konden ontsnappen en zo toch even konden genieten van de vrijheid.

Helaas is deze vrijheid meestal maar van korte duur en dat komt meestal door een van de twee volgende oorzaken. Omdat de dieren nooit hebben leren jagen op levende prooien, kunnen ze niet zelf voor hun eten zorgen waardoor ze verzwakken en gemakkelijk te vangen zijn. We kunnen deze prachtige roofvogels helaas ook niet meer leren hoe ze op levende prooien moeten jagen dus zijn ze veroordeeld tot een leven in een kooi.

De tweede oorzaak zijn de touwtjes die ze aan hun poten hebben hangen. Valkeniers hangen deze aan hun poten zodat ze de vogels gemakkelijk kunnen vastnemen als ze op de handschoen zitten. Maar als de dieren dan toch weten te ontsnappen blijven ze heel vaak met deze lange veters aan een tak of de prikkeldraad hangen. En dat was ook het geval bij de onfortuinlijke Oehoe die deze week door de Nederlandse dierenambulance binnengebracht werd. Deze grote uil zat met zijn lange veters vast in de prikkeldraad en kon geen kant meer uit. De Oehoe werd losgemaakt en overgebracht naar het Natuurhulpcentrum. Hier werd hij door onze dierenverzorgers bevrijdt van de touwtjes aan zijn poten. Het dier zit nu bij soortgenoten in een grote vliegkooi en hoeft niet meer te vrezen voor die vervelende lange veters aan zijn poten.

Nu begint voor ons de zoektocht naar een nieuwe en goede thuis voor deze mooie Oehoe.

Sil Janssen
12/15/2023

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!