Het broedseizoen is begonnen

Als je afgelopen week buiten rondliep zou je niet denken dat er al vogels aan het broeden zijn. Maar toch is het zo.

De bosuil is al volop bezig met het uitkiezen van een broedplaats en er zijn zeker al bosuilen die hun eerste eitjes aan het bebroeden zijn. Bosuilen beginnen ook te broeden vanaf dat het eerste eitje gelegd is. Hierdoor komen de jongen ook met een tijdspanne van enkele dagen uit het ei. Het lijken een beetje de daltonbroeders, van groot naar klein. Dat is een veiligheid die de natuur ingebouwd heeft. In tijden van grote voedselschaarste dient het kleinste jong als voedsel voor de grotere broers en zussen. Heel vaak broeden bosuilen in oude holle bomen.

Maar omdat er steeds minder holle bomen zijn is de bosuil erg blij met een nestkast. En een nestkast voor een bosuil is echt wel een grote nestkast.

Collega Bart heeft hier op de terreinen van het Natuurhulpcentrum een aantal jaren geleden een nestkast voor bosuil opgehangen. En sinds vorig jaar broed er een kerkuil in. Dat is een grote uitzondering, maar de kans op bewoning is wel vrij groot want de bosuil komt vrij veel voor in ons groene Limburg.

En voor wie nog een bosuil nestkast wil… onze technische dienst heeft net een reeks nieuwe kasten gebouwd.

Sil Janssen
01/30/2024

Volgende edities

'T GRAFIEKJE
• Uitgave week 25
19 - 20 juni
• Aanlevering:
di. 11 juni vóór 10u!

AFRIT31
• Uitgave week 26
26 - 27 juni
• Aanlevering:
di. 18 juni vóór 10u!